Hoe je een intercom plaatst op de plek van de oude deurbel

Overal om je heen in de buurt en het bedrijvenpark zie je panden en huizen met een slimme videodeurbel of een uitgebreide intercom. Dat wil jij natuurlijk ook, maar je ziet nogal op tegen de installatie hiervan. Herkenbaar! Wij dachten er precies hetzelfde over en zijn de uitdaging aangegaan. Na wat online research, blijk je veel systemen aan te kunnen sluiten op de huidige bedrading van de oude deurbel. Een zogeheten beltrafo zit in de meterkast en zorgt voor stroom. Met een moderne beltrafo is dat voor de meeste systemen voldoende om zelf zo de oude deurbel te vervangen voor een modern nieuw systeem.

Dan de keuze tussen een videodeurbel en een intercom. Het grootste verschil tussen beiden is enerzijds de kwaliteit en anderzijds de mogelijkheid om bij een intercom meerdere personen/bedrijven/afdelingen rechtstreeks te kunnen benaderen. Bij een videodeurbel zit slechts 1 aanbelknop en kun je dus ook maar 1 iemand bereiken. Met een moderne intercom kun je ofwel met verschillende of zelfs met een digitaal scherm verschillende mensen bereiken. Zeker in een groter bedrijfspand erg handig, om zo direct de fabriek, de administratie, de receptie of inkoop te kunnen koppelen aan de intercom. Wel geldt hierbij; hoe uitgebreider de intercom, hoe uitgebreider de installatie. Wij gaan voor een simpele videodeurbel die we rechtstreeks aan de oude beltrafo gaan proberen te verbinden.

Stap 1: Schakel de stroom uit

Voordat je begint met de installatie, schakel je de stroom uit naar de deurbel in de meterkast. Dit is vaak de speciale beltrafo in de meterkast, die vind je in 9 van de 10 gevallen helemaal bovenin de meterkast boven de groepenkast.

Stap 2: Verwijder de oude deurbel

Verwijder voorzichtig de oude deurbel van het deurkozijn. Dit kan meestal worden gedaan door de schroeven los te draaien waarmee de deurbel is bevestigd.

Stap 3: Identificeer de bedrading

Identificeer de bedrading die al aanwezig is op de plek van de oude deurbel. Meestal zijn er twee draden: een rode draad voor stroomtoevoer en een witte draad voor de bel.

Stap 4: Sluit de intercom aan

Sluit de bedrading van de intercom of videodeurbel aan op de bestaande bedrading op het deurkozijn. Verbind de rode draad van de intercom met de rode draad voor stroomtoevoer en de witte draad van de intercom met de witte draad voor de bel.

Stap 5: Bevestig de intercomunit

Bevestig de intercomunit stevig op de plek van de oude deurbel op het deurkozijn. Zorg ervoor dat de unit goed is vastgeschroefd en op een hoogte is gemonteerd die gemakkelijk toegankelijk is voor bezoekers. Zo krijg je ook de beste videobeelden binnen.

Stap 6: Test de intercom

Schakel de stroom weer in en test de intercom om te controleren of alles naar behoren werkt. Druk op de belknop en luister of de intercom geluid maakt en/of beeld weergeeft, afhankelijk van het type intercomsysteem dat je hebt geïnstalleerd.

Nu de intercom is geïnstalleerd op de plek van de ouderwetse deurbel, kun je genieten van de extra veiligheid en gemak die het biedt. Wil je nog meer beveiliging aanbrengen in en rondom je pand of huis? Hier zijn nog een aantal opties die je eenvoudig zelf kunt installeren en helpen om je pand en huis verder te beveiligen:

Extra beveiligingstips:

  1. CCTV-camera’s: Denk aan het installeren van CCTV-camera’s rondom het pand voor extra beveiliging. Plaats camera’s op zichtlocaties, zoals bij de ingang en rondom het pand, zo helpen de camera’s niet alleen bij het opsporen maar ook als afschrikmiddel voor criminelen.
  2. Bewegingssensoren: Installeer bewegingssensoren rondom het pand die geactiveerd worden wanneer er beweging wordt gedetecteerd. Deze kunnen worden gekoppeld aan het intercomsysteem om te waarschuwen voor potentiële indringers.
  3. Slimme verlichting: Investeer in slimme verlichting die automatisch wordt ingeschakeld wanneer er beweging wordt gedetecteerd rondom het pand. Dit verhoogt de zichtbaarheid en schrikt indringers af.