Houtrot in kozijn behandelen

Houten kozijnen zijn prachtige en duurzame toevoegingen aan elk huis. Ze voegen karakter en warmte toe aan het interieur en exterieur van een woning. Echter, zoals bij alle houten elementen, zijn ze gevoelig voor houtrot. Houtrot kan ernstige schade aanrichten als het niet tijdig wordt aangepakt. In dit artikel bespreken we de oorzaken van houtrot in kozijnen, hoe je houtrot kunt herkennen, en belangrijker nog, hoe je houtrot in kozijnen kunt behandelen en voorkomen.

Oorzaken van houtrot in kozijnen

Houtrot wordt veroorzaakt door schimmels die gedijen in vochtige omstandigheden. De belangrijkste oorzaken van houtrot in kozijnen zijn:

 1. Blootstelling aan vocht: Kozijnen worden vaak blootgesteld aan regen, sneeuw en andere weersinvloeden. Als het hout niet goed beschermd is, kan het vocht opnemen en houtrot veroorzaken.
 2. Slechte ventilatie: Onvoldoende luchtcirculatie rondom kozijnen kan leiden tot ophoping van vocht, waardoor ideale omstandigheden ontstaan voor schimmelgroei.
 3. Slecht schilderwerk: Een gebrekkige verflaag kan het hout niet adequaat beschermen tegen vocht en schimmels.

Herkennen van houtrot

Het is essentieel om houtrot zo vroeg mogelijk te herkennen, zodat je tijdig actie kunt ondernemen. Enkele tekenen van houtrot in kozijnen zijn:

 • Zachte plekken: Druk voorzichtig op verschillende delen van het kozijn. Als het hout zacht of sponsachtig aanvoelt, is dat een indicatie van houtrot.
 • Verkleuring: Donkere verkleuringen op het houtoppervlak, vooral in combinatie met barsten of scheuren, duiden vaak op houtrot.
 • Schimmel en zwamvorming: Zichtbare schimmel- of zwamgroei op het kozijn is een duidelijk teken van houtrot.
 • Loslatende verf: Als de verf begint af te bladderen of los te laten, kan dit wijzen op houtrot eronder.

Behandelen van houtrot in kozijnen

Het behandelen van houtrot in kozijnen is een proces dat aandacht en zorgvuldigheid vereist. Hier is een stappenplan om houtrot effectief te behandelen:

 1. Inspectie: Grondig inspecteren van het kozijn om alle aangetaste gebieden te identificeren.
 2. Verwijdering van aangetast hout: Verwijder het rotte hout met behulp van een schroevendraaier, beitel, of een speciale houtrotreparatiekit.
 3. Reiniging: Maak het aangetaste gebied schoon om eventuele schimmel- en zwamsporen te verwijderen. Gebruik een schimmelwerend middel.
 4. Houtrotvuller: Vul de verwijderde delen op met een houtrotvuller. Deze vuller zorgt voor een stevige basis voor het nieuwe hout dat je gaat aanbrengen.
 5. Houtvervanging: Snijd nieuw hout op maat en bevestig het stevig op de plaats van het verwijderde rotte hout.
 6. Schuren: Schuur het gerepareerde gebied glad en zorg ervoor dat het gelijk ligt met de rest van het kozijn.
 7. Primer en verf: Breng een kwalitatieve primer aan op het gerepareerde gebied en schilder het kozijn vervolgens in de gewenste kleur.

Preventie van houtrot

Het voorkomen van houtrot is beter dan genezen. Enkele preventieve maatregelen zijn:

 • Regelmatig onderhoud: Controleer kozijnen regelmatig op tekenen van schade of verrotting en onderneem direct actie als je iets verdachts opmerkt.
 • Goed schilderwerk: Zorg voor een goede verflaag op het houtwerk om het te beschermen tegen vocht.
 • Ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie rondom de kozijnen om vochtophoping te voorkomen.

Door tijdig aandacht te besteden aan houtrot en preventieve maatregelen te nemen, kun je de levensduur van je houten kozijnen verlengen en hun schoonheid behouden voor de komende jaren.