Kozijnen repareren: zelf doen of laten doen?

Kozijnen kunnen door verschillende oorzaken beschadigd raken, zoals weersomstandigheden, inbraakpogingen of ouderdom. Het repareren van kozijnen kan dan een goed alternatief zijn voor het vervangen van de gehele kozijnen. In dit artikel lees je meer over kozijnen reparatie en de mogelijkheden hiervan.

Reparatie mogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het repareren van kozijnen. Afhankelijk van de aard van de beschadiging kan gekozen worden voor een van deze opties:

  1. Opvullen met houtrotvuller Bij kleine beschadigingen, zoals krasjes of kleine gaatjes, kan het kozijn opgevuld worden met houtrotvuller. Dit is een vulmiddel op basis van polyester dat na uitharding dezelfde eigenschappen heeft als hout. Het opgevulde gedeelte kan daarna geschuurd en geschilderd worden, zodat het er weer als nieuw uitziet.
  2. Deelvervanging Wanneer een klein gedeelte van het kozijn beschadigd is, kan er gekozen worden voor deelvervanging. Het beschadigde deel van het kozijn wordt dan verwijderd en vervangen door een nieuw stuk hout. Het nieuwe stuk wordt vastgezet met speciale lijm en schroeven, zodat het stevig vastzit.
  3. Gedeeltelijke renovatie Bij grotere beschadigingen of houtrot kan er gekozen worden voor gedeeltelijke renovatie. Hierbij wordt het beschadigde gedeelte van het kozijn verwijderd en vervangen door een nieuw stuk hout. Daarnaast wordt ook het overige houtwerk grondig geïnspecteerd en indien nodig gerepareerd. Na afloop wordt het gehele kozijn geschuurd en geschilderd, zodat het er weer als nieuw uitziet.
  4. Compleet vervangen Wanneer het kozijn te ver beschadigd is of te oud, kan het nodig zijn om het gehele kozijn te vervangen. Er wordt dan een nieuw kozijn op maat gemaakt en geplaatst. Dit is de duurste optie, maar kan op lange termijn wel de beste keuze zijn.

Kosten van kozijnen reparatie

De kosten van kozijnen reparatie zijn afhankelijk van de omvang van de beschadiging en de gekozen reparatiemethode. Over het algemeen zijn de kosten voor kozijnen reparatie lager dan voor het vervangen van het gehele kozijn. Bij kleine beschadigingen kan de reparatie al voor enkele tientjes gedaan worden, terwijl bij grotere beschadigingen de kosten kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s.