Schilderen van kozijnen

Het schilderen van kozijnen is belangrijk om ze te beschermen tegen de elementen en om ze er mooi uit te laten zien. Goed geschilderde kozijnen kunnen jarenlang meegaan en de levensduur van je raamwerk verlengen. In dit artikel bespreken we de stappen die je moet nemen om je kozijnen goed te schilderen en geven we een onderhoudsinterval weer in een tabel.

Stap 1: Reinigen en voorbereiden

Voordat je begint met schilderen, moet je de kozijnen grondig reinigen en voorbereiden. Verwijder vuil, stof, losse verf en roest met behulp van een schraper, schuurpapier, staalborstel en/of een reinigingsmiddel. Vul eventuele gaten en scheuren met houtvuller of plamuur en schuur deze daarna glad. Gebruik afplaktape om delen van het kozijn af te plakken die je niet wilt schilderen, zoals glas en handgrepen.

Stap 2: Primer aanbrengen

Breng een primer aan op het kozijn. Een primer zorgt ervoor dat de verf beter hecht en voorkomt dat het hout gaat rotten of vervormen. Kies een primer die geschikt is voor het type verf dat je gaat gebruiken en breng deze gelijkmatig aan op het kozijn. Laat de primer volledig drogen voordat je verder gaat.

Stap 3: Verf aanbrengen

Breng de verf aan op het kozijn. Gebruik een verfkwast of een verfroller en breng de verf gelijkmatig aan in lange, rechte stroken. Werk van boven naar beneden en houd de verf nat om strepen te voorkomen. Laat de verf volledig drogen voordat je een tweede laag aanbrengt.

Stap 4: Afwerking

Als de tweede laag verf droog is, kun je de afplaktape verwijderen en de afwerking aanbrengen. Kit de randen van het kozijn af met kit of acrylaatkit om het kozijn af te dichten tegen vocht. Controleer het kozijn op eventuele oneffenheden of plekken die opnieuw geschilderd moeten worden.

Onderhoudsinterval:

Om de kozijnen in goede staat te houden, is het belangrijk om ze regelmatig te onderhouden. Dit betekent dat je ze moet schoonmaken en eventuele beschadigingen moet repareren. Daarnaast is het verstandig om de kozijnen om de paar jaar opnieuw te schilderen om ze te beschermen tegen vocht en weersomstandigheden. In onderstaande tabel geven we een indicatie van het onderhoudsinterval voor verschillende soorten kozijnen:

Materiaal kozijnOnderhoudsinterval
Hout4-6 jaar
Kunststof8-10 jaar
Aluminium10-12 jaar
Staal12-15 jaar