Zo wordt een kunststof kozijn geplaatst

Kunststof kozijnen zijn tegenwoordig een populaire keuze voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten vanwege hun duurzaamheid, isolerende eigenschappen en onderhoudsgemak. Maar hoe worden deze kozijnen eigenlijk geplaatst? In deze blog nemen we een kijkje achter de schermen van het proces van het plaatsen van een kunststof kozijn.

Voorbereiding

Voordat het plaatsen van het kunststof kozijn kan beginnen, is een grondige voorbereiding essentieel. Dit omvat onder andere het correct meten van de opening waarin het kozijn wordt geplaatst, het verwijderen van eventuele oude kozijnen en het voorbereiden van het oppervlak voor installatie. Ook moeten eventuele isolatiematerialen en afdichtingen worden klaargelegd.

Het plaatsen van het kozijn

Stap 1: voorbereiding van het kozijn

Het kunststof kozijn wordt geleverd in de juiste afmetingen en is vaak al voorzien van het nodige hang- en sluitwerk. Voordat het wordt geplaatst, worden de benodigde gaten voor schroeven of spijkers voorgeboord om het kozijn stevig op zijn plaats te houden.

Stap 2: plaatsen van het kozijn

Het kozijn wordt voorzichtig in de opening geplaatst, waarbij ervoor wordt gezorgd dat het waterpas staat en perfect past. Het kan nodig zijn om shims te gebruiken om eventuele openingen tussen het kozijn en de muur te vullen, zodat het kozijn stevig en recht blijft.

Stap 3: bevestigen van het kozijn

Nadat het kozijn op zijn plaats is gezet, worden de nodige bevestigingsmiddelen gebruikt om het stevig aan de muur te bevestigen. Dit kan bestaan uit schroeven, spijkers of ankers, afhankelijk van het type muur en de omstandigheden.

Afwerking

Stap 4: Afdichten en isoleren

Om ervoor te zorgen dat het kozijn goed geïsoleerd is en beschermd tegen tocht en vocht, worden alle openingen rondom het kozijn afgedicht met isolatiemateriaal. Dit kan bijvoorbeeld zijn door gebruik te maken van isolatieschuim of speciale afdichtingsstrips.

Stap 5: Testen en afstellen

Nadat het kozijn is geplaatst en afgedicht, wordt het grondig getest om ervoor te zorgen dat het goed functioneert en voldoet aan de vereiste normen voor veiligheid en prestaties. Indien nodig worden aanpassingen gemaakt om ervoor te zorgen dat het kozijn soepel opent en sluit en goed aansluit op het raamwerk.

Zelf doen of laten doen? 

Het plaatsen van een kunststof kozijn is een nauwkeurig proces dat vakmanschap en precisie vereist. Een kunststof kozijn laten plaatsen of zelf doen is vooral dus een afweging tussen hoe ervaren je zelf als klusser bent. Twijfel je? Schakel dan een professional in om het kunstof kozijn voor je te laten plaatsen.