Hoe om te gaan met een ontstopping in je riool

Het is een van de meest frustrerende huishoudelijke problemen: een verstopt riool. Niet alleen kan het een onaangename geur verspreiden, maar het kan ook leiden tot schade aan je huis en eigendommen als het niet op tijd wordt opgelost. Hieronder vind je een aantal tips om een verstopt riool op te lossen en te voorkomen.

Oorzaken van een verstopt riool

Een verstopt riool kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door vet- of olieafzettingen, haren, voedselresten, toiletpapier, tampons, luiers, speelgoed en andere vreemde voorwerpen die in de afvoer terechtkomen. Ook boomwortels die door de leidingen groeien, kunnen voor verstoppingen zorgen.

De symptomen van een verstopt riool

Een verstopt riool kan zich op verschillende manieren uiten. Je kunt merken dat het water in de afvoer van je toilet, douche of wastafel langzaam wegloopt. Je kunt ook een borrelend geluid horen als je het toilet doorspoelt of water door de gootsteen laat lopen. Als de verstopping ernstiger wordt, kan het water zelfs omhoog komen in je afvoer of toilet.

Stappen om een verstopt riool op te lossen

Er zijn verschillende manieren om een verstopt riool op te lossen. Hieronder vind je een aantal stappen die je kunt nemen om het probleem te verhelpen.

  1. Gebruik een ontstoppingsmiddel

Er zijn verschillende ontstoppingsmiddelen op de markt die je kunt gebruiken om een verstopping op te lossen. Let er wel op dat deze middelen chemisch zijn en schade aan je leidingen kunnen veroorzaken. Gebruik deze middelen dan ook alleen als de verstopping niet te ernstig is en je het probleem zelf kunt oplossen.

  1. Gebruik een ontstoppingsveer

Een ontstoppingsveer is een flexibele draad die je in de afvoer kunt steken om de verstopping los te maken. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en de veer niet te diep in de afvoer te steken, om schade aan de leidingen te voorkomen.

  1. Schakel een professional in

Als de verstopping te ernstig is en je het probleem niet zelf kunt oplossen, schakel dan een ontstoppingsdienst in. Een loodgieter heeft de juiste apparatuur en expertise om het probleem snel op te lossen.

Voorkomen van een verstopt riool

Voorkomen is beter dan genezen, dus het is belangrijk om maatregelen te nemen om een verstopt riool te voorkomen. Hieronder vind je een aantal tips om verstoppingen te voorkomen:

  • Spoel geen vet, olie of etensresten door de afvoer
  • Gebruik een zeefje om haren en ander vuil op te vangen
  • Spoel geen toiletpapier, tampons, luiers of ander afval door het toilet
  • Zorg ervoor dat boomwortels geen toegang hebben tot je leidingen

Een verstopt riool is een vervelend probleem dat snel opgelost moet worden om schade aan je huis en eigendommen te voorkomen. Door ontstoppingsmiddelen of een ontstoppingsveer te gebruiken, kun je de verstopping vaak zelf oplossen. Als het probleem echter te ernstig is, is het raadzaam om een ontstoppingsdienst Antwerpen in te schakelen. Om verstoppingen te voorkomen, is het belangrijk om voorzichtig om te gaan met wat je door de afvoer spoelt en regelmatig onderhoud uit te voeren aan je riool.