Dubbel glas in een raam en kozijn: de voordelen en mogelijkheden

Dubbel glas is tegenwoordig de norm als het gaat om glas in een raam en kozijn. In dit artikel bespreken we de voordelen van dubbel glas en de verschillende mogelijkheden die er zijn.

Wat is dubbel glas?

Dubbel glas, ook wel isolatieglas genoemd, bestaat uit twee glasplaten met daartussen een spouw (lucht- of gasgevuld). De spouw zorgt voor de isolerende werking. Er zijn verschillende soorten dubbel glas, zoals HR (hoogrendements-) glas en triple glas (drie glasplaten met twee spouwen).

Voordelen

Dubbel glas biedt verschillende voordelen ten opzichte van enkel glas:

  • Isolatie: Dubbel glas biedt betere isolatie dan enkel glas, wat resulteert in een lager energieverbruik en lagere stookkosten.
  • Comfort: Dubbel glas zorgt voor een comfortabeler binnenklimaat, omdat het de kou buiten houdt en warmte binnen.
  • Geluidsisolatie: Dubbel glas biedt ook betere geluidsisolatie dan enkel glas, waardoor je minder last hebt van omgevingsgeluiden.
  • Veiligheid: Dubbel glas is veiliger dan enkel glas, omdat het moeilijker is om te breken en inbraakpogingen te voorkomen.

Mogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om dubbel glas:

  • HR glas: Dit is een type dubbel glas met een coating die zorgt voor extra isolatie en warmtewering.
  • Triple glas: Dit is een type dubbel glas met drie glasplaten en twee spouwen. Het biedt nog betere isolatie dan HR glas.
  • Geluidswerend glas: Dit is een type dubbel glas dat speciaal is ontworpen om geluid van buitenaf te verminderen.
  • Veiligheidsglas: Dit is een type dubbel glas dat moeilijker te breken is en voldoet aan de veiligheidsnormen.

Kosten

De kosten voor dubbel glas hangen af van verschillende factoren, zoals het type glas en de afmetingen van het raam en kozijn. Over het algemeen zijn de kosten hoger dan bij enkel glas, maar de hogere isolatiewaarde en de besparing op stookkosten maken de investering de moeite waard.

Dubbel glas

Dubbel glas biedt veel voordelen ten opzichte van enkel glas, waaronder betere isolatie, meer comfort, betere geluidsisolatie en meer veiligheid. Er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om dubbel glas, waaronder HR glas, triple glas, geluidswerend glas en veiligheidsglas. Hoewel de kosten hoger zijn dan bij enkel glas, is de investering in dubbel glas op de lange termijn de moeite waard vanwege de besparing op stookkosten en het comfortabele binnenklimaat.