Kozijnen opmeten: waar moet je op letten?

Als je nieuwe kozijnen wilt laten plaatsen, is het van belang om de juiste maten door te geven aan de leverancier of aannemer. Het opmeten van kozijnen is een secuur werkje en vergt enige precisie. In dit artikel vertellen we waar je op moet letten bij het opmeten van kozijnen.

Stap 1: Bepaal het type kozijn

Allereerst is het belangrijk om te weten wat voor type kozijn je wilt opmeten. Is het een raamkozijn, deurkozijn of misschien een schuifpui? Elk type kozijn heeft weer zijn eigen aandachtspunten bij het opmeten.

Stap 2: Meet de breedte

Als je het type kozijn hebt bepaald, kun je beginnen met het opmeten van de breedte. Meet de breedte op drie verschillende plekken: bovenaan, in het midden en onderaan het kozijn. Noteer de kleinste maat, want dat is de maat waarop het kozijn geleverd zal worden. Houd er ook rekening mee dat de muuropening waarin het kozijn geplaatst wordt iets groter moet zijn dan het kozijn zelf, zodat het kozijn goed past en geplaatst kan worden.

Stap 3: Meet de hoogte

De hoogte van het kozijn meet je op dezelfde manier als de breedte: op drie verschillende plekken en noteer de kleinste maat. Houd hierbij ook rekening met de muuropening.

Stap 4: Meet de diepte

Bij het opmeten van het kozijn is het ook van belang om de diepte te meten. Dit is de afstand tussen de voorzijde van het kozijn en de achterzijde van het kozijn. Meet deze op dezelfde manier als de breedte en hoogte en noteer ook hier de kleinste maat.

Stap 5: Controleer op haaksheid

Tot slot is het van belang om te controleren of de hoeken van de muuropening haaks zijn. Dit kun je doen met behulp van een winkelhaak. Als de hoeken niet haaks zijn, moet je dit doorgeven aan de leverancier of aannemer, zodat er rekening mee gehouden kan worden bij de productie en plaatsing van het kozijn.

Het opmeten van kozijnen vergt dus enige precisie en aandacht. Als je twijfelt of het opmeten goed gelukt is, kun je altijd een specialist inschakelen om het voor je te doen. Zo weet je zeker dat je nieuwe kozijnen goed passen en er straks mooi uitzien.